Чому люди купують макбуки, і чому це нормально

Все блоги / DLE движок для сайтов 21 июня 2021 202   
Чому люди купують макбуки, і чому це нормально
Вже дістало. Одне й те саме кожного року читаю у будь-яких постах про макбуки — “навіщо ви їх купляєте, краще візьміть %інший-бренд%, там так само, тільки набагато дешевше?“

У будь-якому обговоренні пристроїв від Епл обов’язково хтось згадає про більш дешеві альтернативи і можливо навіть назове всіх хто купує техніку від Епл хом’ячками, які не розуміють, що на них сильно наварюються американські капіталісти.

Спробую якомога нейтральніше описати плюси та мінуси еплівських ноутбуків та сценарії використання, які виправдовують вибір саме макбуків.

Мінуси

Почнемо з мінусів, які можуть повністю відбити бажання придбати макбук:

Ціна (досить часто можна знайти ноут з подібними або кращими характеристиками значно дешевше)

Вартість ремонту та наявність запасних частин (ремонт нових моделей значно ускладнюється відсутністю зачастин у вільному продажу — досить часто єдиним варіантом буде використання донорського ноуту)

За замовченням там стоїть MacOS, тому у порівнянні з Windows там:

гарячі клавіші інші

файловий менеджер інший

елементи інтерфейсу та взаємодія з ними інша

немає клавіші “Insert” на клавіатурі

для повноцінного користування вбудованим каталогом програм та іншими фічами потрібно зареєструвати обліковий запис AppleID

Неможливо проапгрейдити після купівлі (оперативна пам’ять та SSD припаяні) без втрати гарантії виробника та залучення спеціалістів та відповідного обладнання (хоча при наявності — ще є вірогідність зробити це не замінюючи материнську плату)

Клавіатура попередніх поколінь (Butterfly Keyboard) — збільшена вірогідність, що при потраплянні пилу почнуть задвоюватись деякі літери або просто погано натискатимуться клавіші. Просто почистити таку клавіатуру майже не реально — доведеться замінювати всю верхню частину корпусу, якщо скінчилась гарантія. Якщо вона не скінчилась — тут вже як пощастить із гарантійним обслуговуванням. Залежить від країни та людей, які працюють у сервісі

Flexgate — недолік дизайну моделей 2016-2019 років, із-за якого з часом перетирався шлейф підсвітки екрану. Просто замінити його досить важко — потрібно буде розклеювати екран та повністю замінювати всю збірку системи підсвітки, бо вона є одним цілим зі шлейфом.

Staingate — у деяких ноутів злазить антиблікове покриття екрану. Досить неоднозначна штука — причини виникнення незрозумілі, із варіантів дешево вирішити проблему — повністю стерти це покриття за допомогою хімічних засобів.

Якщо встановити Windows на сучасні моделі ноуту з інтелівським процесором, то пристрій буде нагріватись відчутно сильніше, у порівнянні з роботою під MacOS (ця проблема вирішується за допомогою програми ThrottleStop)

Плюси

Висока якість виготовлення та використані матеріали

Зручна клавіатура. У новіших поколінь (Magic Keyboard) — вона не має проблем з потраплянням пилу, можна зняти ковпачки без їх руйнування та почистити клавішу

Гарний трекпад — скляна поверхня, велика площа, висока чутливість та гарний контроль руху курсору

MacOS:

Фізично зручніші комбінації хоткеїв (command-C замість control-C як приклад)

Чітке притримування роботи хоткеїв у межах стадартних програм

Однотипні шляхи взаємодії з елементами інтерфейсу у межах всіх програм, які написані із дотриманням офіційних рекомендацій для розробників

Дуже зручне перемикання між повноекранними програмами за рахунок свайпів по трекпаду — відчутно швидше/легше, ніж з використанням Alt-Tab (спробуйте поперемикатись обома варіантами коли у вас відкрито більше двох повноекранних програм, і відчуйте, наскільки швидко втомиться рука від переставляння пальців між Alt-Tab та Alt-Shift-Tab у порівнянні з свайпом по трекпаду)

Нормально інтегрований у систему інтерфейс терміналу (маю на увазі Command Line Interface), хоткеї працюють так само, як у інших системних програмах, за рахунок Homebrew та інших менеджерів пакетів ви зможете легко встановити більшість юніксових програм та утиліт

З чим ви порівнюєте його, коли кажете, що він невиправдано дорогий?

Макбук ніколи не був бюджетним пристроєм, або ігровим. Тому, порівнювати з бюджетними Асусами, Асерами і так далі буде досить неправильно. Ніхто ж не каже, що Ренж Ровер — невиправдано дорогий, бо можна було придбати замість ноього п’ять Ланосів. Якщо порівнювати, то потрібно це робити з чимось із тієї самої категорії. І тут виявиться, що Dell XPS або Thinkpad X серії не набагато дешевші при близьких характеристиках, а інколи — навіть дорожчі.

Трохи міркувань про “нецільое” використання макбуку

Хоч людина може робити будь-що із своєю власністю, для деяких цілей макбук буде дійсно невиправданим вкладенням коштів. Наприклад:

Якщо його єдине використання це перегляд Ютубу чи аналогічних сервісів, соцмереж чи онлайн-ігри

Подарунок дитині, яка не має на меті вивчати програмування, і попросить поставити на нього Windows, щоб можна було нормально пограти в ігри (так, є ігри для MacOS, але у них трохи інша аудиторія, та і вибір досить обмежений)

Для чого макбук реально добре підходить за рахунок його ОС чи апаратних характеристик

Із мого досвіду, набралось декілька юз-кейсів, де макбук є дуже ефективним пристроєм для вирішення задач на постійній основі, таких як:

Програмування для вебу (особливо, якщо ви користуєтесь терміналом кожного дня, див. пункт 9 “плюсів”)

Програмування для iOS, MacOS (хоча можна використати віртуальну машину, або зібрати хакінтош, але зручність роботи за такою системою трохи менша, ніж нативно)

Робота з графікою, текстом, верстка — завдяки цьому еплівськи комп’ютери спочатку і отримали популярність, оскільки були максимально “заточені” під це.

Якщо ви не згодні зі мною, або хочете доповнити цю інформацію — будь ласка, залиште коментар. Дякую.

Запис Чому люди купують макбуки, і чому це нормально спершу з'явиться на Блог Дмитра.
  • Оцените публикацию
  • 0

Похожие публикации

@
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent

Архив публикаций